Czy warto jeść bataty?

fit-1068005_1280Czasy, kiedy bataty były towarem luksusowym, dawno minęły. Obecnie kupić je można w każdym supermarkecie, a nawet w wielu sklepach osiedlowych. Co ciekawe, warzywa te nazywane często słodkimi ziemniakami z samym popularnym nad Wisłą kartoflem nie mają wiele wspólnego. Bataty stanowią natomiast znakomite źródło węglowodanów. Dzięki temu są dobrym posiłkiem okołotreningowym. W odróżnieniu od ziemniaków mają niski indeks glikemiczny, mają także wiele korzystnych składników odżywczych. Swój charakterystyczny kolor bataty zawdzięczają obecności beta-karotenu, który w organizmie działa antyoksydacyjnie, a także wzmacnia układ odpornościowy dzięki witaminie C, witaminom z grupy B oraz żelazu. Dzięki temu bataty charakteryzują się także właściwościami przeciwzapalnymi. Ich właściwości sprawiają, że jedzenie batatów działa kojąco na układ pokarmowy, wskutek czego mogą stanowić ważny element menu nawet dla osób z chorobami pokarmowymi, także wrzodami żołądka. Dla sportowców i osób aktywnych ważny jest wpływ jedzenia batatów na funkcjonowanie i sprawność stawów.

Dodaj komentarz